Suomen ainoa HLBTIQ-kansan tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali täyttää jo 26 vuotta. Takana on monta työntäyteistä, mutta palkitsevaa vuotta, joiden aikana olemme saaneet todistaa merkittävää muutosta sateenkaari-ihmisten elämässä Suomessa. Kun ensimmäinen festivaali järjestettiin vuonna 1992 nimellä Lesbo- ja homoelokuvan & -kulttuurin tapahtuma, homoseksuaalisuus ei ollut enää laitonta eikä sairauskaan (ainakaan virallisen määritelmän mukaan), mutta yleinen ilmapiiri ei myöskään ollut järin positiivinen homoja kohtaan, muusta sateenkaarikansasta puhumattakaan.

Vaikka paljon on vielä matkaa jäljellä oikeaan tasa-arvoon, on kuitenkin lohdullista huomata miten asenneilmapiiri kehittyy parempaan suuntaan, päivä kerrallaan. Kun ensimmäisellä festarilla katsojat tulivat ehkä hieman varovaisesti ja huomiota herättämättä paikalle, niin nykyisin leffoja voi tuoda katsomaan jo omat vanhemmatkin.

Sateenkaariasioissa on edetty, mutta ainakaan vielä ei Vinokino ole tehnyt itseään tarpeettomaksi; vaikka Yle Teema viettää Prideviikkoa, eivätkä mainstream-elokuvat ja sarjatkaan enää vierasta queer-hahmoja (ainakaan sivuosissa), varsinaiset HLBTIQ-ihmisten elämästä kertovat elokuvat harvemmin rantautuvat Suomeen. Olemmekin ylpeitä voidessamme tarjota teille näitä elokuvia, dokumentteja ja lyhäreitä, vieläpä suomeksi tekstitettyinä.

Esitykset Alvariumissa (Turku) ja Andorrassa (Helsinki). Lippukauppa on avoinna. Tervetuloa elokuviin!

Yhteystiedot / Contact info

Koordinaattorit / Coordinators:
koordinaattori(at)vinokino.fi

Tiedotus / Media:
tiedottaja(at)vinokino.fi

© C5BOX - Sidebar