Suomen ainoa HLBTIQ-kansan tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali täyttää jo 26 vuotta. Takana on monta työntäyteistä, mutta palkitsevaa vuotta, joiden aikana olemme saaneet todistaa merkittävää muutosta sateenkaari-ihmisten elämässä Suomessa. Kun ensimmäinen festivaali järjestettiin vuonna 1992 nimellä Lesbo- ja homoelokuvan & -kulttuurin tapahtuma, homoseksuaalisuus ei ollut enää laitonta eikä sairauskaan (ainakaan virallisen määritelmän mukaan), mutta yleinen ilmapiiri ei myöskään ollut järin positiivinen homoja kohtaan, muusta sateenkaarikansasta puhumattakaan.

Vaikka paljon on vielä matkaa jäljellä oikeaan tasa-arvoon, on kuitenkin lohdullista huomata miten asenneilmapiiri kehittyy parempaan suuntaan, päivä kerrallaan. Kun ensimmäisellä festarilla katsojat tulivat ehkä hieman varovaisesti ja huomiota herättämättä paikalle, niin nykyisin leffoja voi tuoda katsomaan jo omat vanhemmatkin.

Sateenkaariasioissa on edetty, mutta ainakaan vielä ei Vinokino ole tehnyt itseään tarpeettomaksi; vaikka Yle Teema viettää Prideviikkoa, eivätkä mainstream-elokuvat ja sarjatkaan enää vierasta queer-hahmoja (ainakaan sivuosissa), varsinaiset HLBTIQ-ihmisten elämästä kertovat elokuvat harvemmin rantautuvat Suomeen. Olemmekin ylpeitä voidessamme tarjota teille näitä elokuvia, dokumentteja ja lyhäreitä, vieläpä suomeksi tekstitettyinä.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Poimintoja vuoden 2017 ohjelmistosta:

Pushing Dead (2016, Yhdysvallat): Dan saa lahjaksi 100 dollaria äidiltään. Kun summa näkyy pankkitilillä, hän menettää oikeutensa ilmaisiin HIV-lääkkeisiin. Absurdi komedia kuvaa lämpimästi Danin arkea ja ihmissuhteita hänen yrittäessään ratkaista epätoivoista tilannettaan.

Paris 05:59 (2016, Ranska): Théo ja Hugo tapaavat homoklubin dark roomissa. Anonyymin seksin jälkeen selviää, että toinen heistä on HIV-positiivinen ja kondomi unohtui. Öisen Pariisin kadut tarjoavat rumankauniin taustan miesten karhean rakkaustarinan alulle.

Taekwondo (2016, Argentina): Fernando kutsuu ystävänsä rentoutumaan keäasunnolleen Buenos Airesiin. Mukaan lähtee myös Fernandon uusi ystävä Germán. Miesten välille syttyy kipinä, mutta uskaltavatko he kohdata tunteensa ja toisensa? Raukeatunnelmaisessa draamassa kamera keskittyy pintaan, mutta sisäisen jännitteen purkautumista saadaan odottaa.

 

Vinokinon koko ohjelmisto julkaistaan syyskuussa. Tervetuloa elokuviin!

© C5BOX - Sidebar